ANCOM: Modificari legislative in domeniul numerotatiei si al portabilitatii

20

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a stabilit astazi modificarea mai multor acte normative care reglementeaza domeniul numerotatiei, resurselor tehnice si al portabilitatii. Principalele masuri vizeaza facilitarea procesului de portare, respectiv crearea cadrului pentru aparitia si dezvoltarea unor noi furnizori de servicii de comunicatii electronice.

 

Pentru ca in perioadele in care unii furnizori de telefonie lanseaza oferte atractive se inregistreaza cresteri semnificative ale numarului de portari, ANCOM a decis cresterea capacitatii minime de procesare zilnica a cererilor de portare de catre un furnizor donor, atat pentru numerele de telefonie fixa (de la 200 la 300 in cazul numerelor de telefonie din Bucuresti si judetul Ilfov si de la 100 la 150 pentru restul judetelor), cat si pentru numerele de telefonie mobila (de la 1.200 la 2.000). De asemenea, ANCOM a prevazut un nou mecanism prin care aceasta capacitate de procesare sa fie chiar suplimentata in eventualitatea in care noile praguri minime nu sunt suficiente.  

 

Corelat, creste si capacitatea de procesare zilnica a bazei de date centralizate care deserveste procesele de portabilitate a numerelor, administrata de ANCOM, de la 6.000 de numere portate la minim 12.000 de numere portate in fiecare zi.

 

Pentru a permite furnizorilor de comunicatii electronice si ANCOM sa isi adapteze sistemele la noile reguli acestea vor intra in vigoare incepand cu data de 1 noiembrie 2015. 

 

In plus, ANCOM a creat cadrul de reglementare pentru ca furnizorii beneficiari ai unui transfer de numerotatie de la un titular de licenta sa implementeze si portabilitatea numerelor. Pana in prezent doar titularul de licenta implementa functionalitatile de portabilitate pentru furnizorul caruia ii transfera numere. Varianta curenta nu este eliminata, dar furnizorii beneficiari vor avea posibilitatea sa implementeze portabilitatea numerelor, varianta care le-ar permite sa actioneze pe piata intr-un grad mai ridicat de independenta fata de titularul de licenta.

 

Un alt element de noutate consta faptul prevederea conditiilor in care furnizorii beneficiari ai unui transfer de numerotatie pot transfera, la randul lor, respectivele resurse de numerotatie catre alti furnizori de servicii de comunicatii electronice. Prin acest nou cadru, ANCOM a urmarit oferirea unui spectru cat mai larg de optiuni de acces la resurse de numerotatie pentru furnizorii de servicii de comunicatii electronice si incurajarea aparitiei unora noi, care pot acoperi segmente de piata insuficient deservite in prezent. Astfel, se faciliteaza intrarea pe piata, de exemplu, a unor operatori mobili virtuali simplificati (MVNO simplificati) ori agregatori (MVNE).

 

Decizia adoptata astazi intervine asupra prevederilor cuprinse in sase acte normative emise anterior de Autoritate: Decizia nr. 321/2008 privind alocarea si utilizarea unor numere scurte pentru servicii de interes public la nivel national sau pentru servicii de interes general, Decizia nr. 376/2013 privind procedura de solicitare si emitere a licentelor de utilizare a resurselor de numerotatie, Decizia nr. 379/2013 privind alocarea si utilizarea numerelor nationale scurte pentru servicii de interes public la nivel national sau pentru servicii de interes general,Decizia nr. 380/2013 privind alocarea si utilizarea unor resurse tehnice, Decizia nr. 144/EN/2006 privind implementarea portabilitatii numerelor si Decizia nr. 3.444/2007 privind adoptarea conditiilor tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii numerelor.

 

Autoritatea va transmite noua decizie spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, iar prevederile acesteia vor intra in vigoare la trei zile de la publicare, cu exceptia masurilor indicate mai sus ca avand termen de intrare in vigoare 1 noiembrie 2015.