ANCOM informeaza autoritatile locale asupra Legii infrastructurii de comunicatii

16

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) au avut pe parcursul lunii iulie o serie de intalniri cu autoritatile publice locale din tara pentru a prezenta in detaliu responsabilitatile ce le revin acestora ca urmare a adoptarii Legii nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice. Aceste intalniri fac parte dintr-o campanie de informare demarata de ANCOM la inceputul acestui an cu scopul de a facilita implementarea Legii infrastructurii.

Pentru a facilita implementarea prevederilor Legii infrastructurii, act normativ cu impact asupra activitatii furnizorilor de retele de comunicatii electronice, dar si a autoritatilor publice locale, proprietarilor de imobile si altor detinatori de infrastructura, ANCOM deruleaza anul acesta o campanie de informare in cadrul careia au loc intalniri cu autoritatile locale din intreaga tara, pentru ca acestea sa-si clarifice aspecte concrete cu privire la implementarea acestui act normativ si totodata sa ofere Autoritatii informatii cu privire la specificul aplicarii acestei legi la nivel local.

Unul dintre obiectivele urmarite prin aceasta serie de intalniri este ca pana la finalul lunii octombrie conditiile de acces pe proprietatile publice detinute de cel putin 80% dintre unitatile administrativ-teritoriale din tara sa fie redactate si transmise Autoritatii pentru a fi introduse in baza de date pe care aceasta o administreaza.

Pana in prezent, reprezentantii Autoritatii au avut intalniri individuale cu aproximativ un sfert dintre primariile de comune sau orase, participand totodata, in unele judete, si la intalnirile plenare organizate de reprezentantii autoritatilor judetene, prefecturi sau consilii judetene. Astfel de intalniri plenare, la care au luat parte peste 350 de reprezentanti ai autoritatilor publice locale, au avut loc in judetele Arad, Botosani, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Iasi, Olt, Prahova si Teleorman. Întalniri similare urmeaza sa aiba loc pana la sfarsitul acestei luni si in judetele Arges, Braila, Brasov si Calarasi.  

Totodata, pentru a veni in intampinarea tuturor celor interesati, Autoritatea a creat o sectiune dedicata pe pagina sa de internet, denumita Legea infrastructurii, care structureaza prevederile legii in functie de categoria de public pe care o vizeaza – furnizori de retele de comunicatii electronice, autoritati publice, proprietari/asociatii de proprietari si detinatori de infrastructura. Aceasta sectiune va gazdui si baza de date cu conditiile de acces pe proprietatile publice.   

 

Informatii suplimentare

Legea nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice vine sa sprijine dezvoltarea de retele de comunicatii electronice la nivel national si sa stimuleze investitiile in retele si infrastructuri de comunicatii, precum si concurenta intre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice. Legea stabileste conditiile in care se realizeaza accesul pe proprietatea publica sau privata in vederea instalarii, intretinerii, inlocuirii ori mutarii retelelor de comunicatii electronice sau a elementelor de infrastructura necesare sustinerii acestora, modul de utilizare partajata a elementelor de infrastructura, precum si masurile privind construirea de retele de comunicatii electronice.

Conform acestei legi, autoritatile publice au obligatia de a publica, in termen de 30 de zile de la data primirii primei cereri de acces, conditiile in care se realizeaza dreptul de acces pe proprietatea publica, precum si lista documentelor necesare acordarii accesului. De asemenea, autoritatile publice au obligatia de a transmite catre ANCOM copii ale conditiilor de acces pe proprietate publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale.

In plus, in cazul proiectelor de infrastructura, realizate sau in curs de realizare,  cu participarea autoritatilor publice centrale sau locale sau finantate, total ori partial, din fonduri publice, autoritatile publice au obligatia sa transmita ANCOM conditiile tehnice si economice pentru accesul furnizorilor la infrastructura, in vederea obtinerii avizului conform.