ANCOM demareaza licitatia pentru banda 3,4 – 3,8 GHz

25

In data de 7 septembrie ANCOM a lansat procedura de selectie competitiva pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente 3410-3600 MHz si 3600-3800 MHz prin publicarea anuntului oficial privind organizarea licitatiei si punerea in vanzare a caietului de sarcini. Toti cei interesati sa obtina licente de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente scoase la licitatie isi pot depune candidatura pana la data de 5 octombrie.

 

 

Caietul de sarcini poate fi achizitionat pana la data de 5 octombrie 2015, de la sediul ANCOM din Bucuresti, Sector 3, str. Delea Noua nr.2. Persoana imputernicita sa ridice caietul de sarcini trebuie sa prezinte dovada de plata a contravalorii caietului de sarcini, de 4.000 lei.

 

Pentru a participa la licitatie, fiecare candidat trebuie sa achizitioneze caietul de sarcini si sa indeplineasca cumulativ o serie de criterii de calificare, ca de exemplu: sa fie societate comerciala romana sau straina; cifra de afaceri medie pe ultimul an sa fie de minimum 2.000.000 lei; durata de functionare prevazuta in actul constitutiv trebuie sa fie cel putin pana la data de 1 ianuarie 2026; sa isi fi indeplinit obligatiile exigibile de plata catre ANCOM, catre bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale etc. Nu pot participa la licitatie mai multe companii care fac parte din acelasi grup.

 

Comisia de licitatie va analiza documentele de calificare depuse si va anunta pana la data de 12 octombrie 2015 candidatii care se califica in etapa urmatoare si pana la data de 21 octombrie 2015 modul de continuare a procedurii (daca se impune organizarea rundelor primare de licitatie sau nu, in functie de raportul dintre cerere si oferta). Daca cererea depaseste resursele disponibile, rundele primare de licitatie vor debuta in data de 26 octombrie 2015.

 

ANCOM organizeaza o singura procedura de selectie pentru ambele benzi de frecvente, in cadrul careia vor fi disponibile 16 blocuri pereche de largime 2×5 MHz alocate la nivel national in banda 3,4 – 3,6 GHz si 36 de blocuri nepereche de largime 5 MHz alocate la nivel national in banda 3,6 – 3,8 GHz. Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioada de 10 ani.

 

Pretul de pornire pentru fiecare bloc de frecvente din cele doua benzi este egal cu valoarea minimala a taxei de licenta stabilite prin hotarare de Guvern, si anume 370.000 euro pentru blocurile din banda 3,4 – 3,6 GHz, respectiv 185.000 euro pentru blocurile din banda 3,6 – 3,8 GHz.

 

Procedura de selectie competitiva presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice numarul de blocuri de frecvente pe care doreste sa le achizitioneze in cele doua benzi disponibile. Ofertele initiale vor arata daca exista o cerere mai mare decat oferta, daca cererea este mai mica decat oferta sau daca oferta este similara cu cererea. In cadrul etapei de licitatie, in functie de cerere, ANCOM va organiza una sau mai multe runde primare, respectiv primare suplimentare, precum si o runda de alocare pentru stabilirea repartizarii in banda a blocurilor de frecvente castigate de fiecare ofertant. Toate ofertele facute in rundele primare si primare suplimentare sunt oferte pentru pachete de blocuri de frecvente, astfel incat o oferta depusa intr-o runda poate fi castigatoare numai in integralitate, iar un ofertant nu poate castiga un bloc de frecvente pentru care nu a depus o oferta.

 

In aceste benzi, castigatorii vor putea furniza la nivel national, printre altele, servicii de transmisii de date si acces la internet pe suport radio de banda larga.

 

In prezent, in banda de frecvente radio 3410-3600 MHz sunt in vigoare sapte licente detinute de societatile Orange Romania, UPC Romania, Vodafone Romania si 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) si NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). In banda de frecvente 3600-3800 MHz exista o licenta acordata Societatii Nationale de Radiocomunicatii pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access – acces pe suport radio de banda larga). Toate aceste opt licente sunt valabile pana la data de 31 decembrie 2015.