ANCOM anunta peste 6 milioane de abonati la servicii de retransmisie programe TV

20

Numarul de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a inregistrat cresteri in anul 2012 la nivelul tuturor mijloacelor de receptie, depasind 6 milioane. Rata de penetrare la nivel de gospodarii este acum de peste 85% conform datelor raportate de furnizori si publicate de ANCOM ieri in Raportul integrat de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru anul 2012.

Din totalul de 6 milioane de abonati la servicii de retransmisie, 3,8 milioane sunt abonati la servicii furnizate prin intermediul retelelor de cablu (+6,4%), 2,19 milioane sunt abonati la retele satelit de tip DTH (+2,3%), iar 37 mii sunt abonati care receptioneaza programe prin tehnologie IP (+34%), ceea ce face ca numarul total de abonati in anul 2012 sa fie cu 5% mai mare decat cel aferent anului 2011. Rata de penetrare la nivel de gospodarii a serviciilor de retransmisie creste cu 4 puncte procentuale, pana la 85,1%, iar rata de penetrare a serviciilor de retransmisie prin retele de cablu ajunge la 53,6%.

La sfarsitul anului 2012, 61% din totalul abonatilor erau din mediul urban. In functie de tehnologia de retransmisie, 80% dintre utilizatorii din mediul urban sunt abonati la cablu, in timp ce 63% dintre utilizatorii din mediul rural sunt abonati la retelele satelit de tip DTH.

Numarul de abonati ai retelelor de cablu a crescut cu 6,4%, pana la 3,8 milioane, din care numarul celor care au acces la astfel de servicii in format digital a inregistrat o crestere cu 40%, pana la 1,24 milioane de abonati. Astfel, ponderea numarului de abonati prin retele de cablu digital in numarul total de abonati prin retele de cablu era de aproape 33% la sfâr?itul anului 2012.

Serviciile de retransmisie a programelor in format digital isi continua cresterea si in anul 2012, ponderea abonatilor la aceste servicii in totalul numarului de abonati fiind, de asemenea, in crestere. Astfel, din totalul de 6 milioane de abonati la servicii de retransmisie, 3,4 milioane sunt abonati la servicii in format digital, in crestere cu 13,4% fata de anul 2011. Din numarul de abonati la servicii in format digital, cea mai mare pondere, de 63%, o detin in continuare abonatii prin intermediul retelelor satelit (DTH) insa, in cifre absolute, cea mai mare crestere in anul 2012 a fost inregistrata de abonatii la cablu in format digital. Dupa scaderea inregistrata in anul 2011, numarul de abonati DTH a crescut in 2012 cu 2% pana la 2,19 milioane de abonati, iar cel al abonatilor prin tehnologie IP (IPTV) a crescut cu 34%, pana la 37 mii de abonati.

Raportul integrat de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru anul 2012 a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii activi de servicii de comunicatii electronice care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2012.