ANCOM a publicat un ghid pentru raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra furnizarii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice

20

ANCOM a publicat astazi un ghid al carui obiectiv principal este de a facilita aplicarea mecanismului de raportare a incidentelor cu impact semnificativ asupra securitatii si integritatii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, stabilit prin Decizia presedintelui ANCOM nr. 512/2013.

 

Ghidul se adreseaza furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice sau de servicii de comunicatii electronice destinate publicului care au obligatia de a raporta catre ANCOM astfel de incidente.

 

Prin intermediul Ghidului, Autoritatea a clarificat aspecte care se refera la gradul de detaliu si informatiile necesare unei raportari complete si corecte. Astfel, ghidul aduce clarificari si asupra unor aspecte precum identificarea si localizarea resurselor sau echipamentelor afectate de incidentul de securitate raportat, aria geografica afectata de incident, durata incidentului si impactul incidentului asupra apelurilor de urgenta.

 

In scopul colectarii cat mai facile, complete si intr-un format comparabil a informatiilor privind aparitia incidentelor de securitate, ANCOM foloseste o aplicatie online disponibila aici.

 

Din data de 1 octombrie 2013, a intrat in vigoare Decizia presedintelui ANCOM nr. 512/2013 prin care a fost stabilita procedura prin care furnizorii vor raporta catre Autoritate incidentele.

 

Notificarea trebuie transmisa pana cel tarziu la ora 13:00 a zilei lucratoare urmatoare celei in care a fost detectat incidentul si trebuie sa includa o serie de informatii, precum estimarea ariei geografice afectate, a numarului de conexiuni afectate, a efectelor incidentului asupra furnizarii retelelor si serviciilor de catre alti furnizori sau a efectelor in ceea ce priveste posibilitatea de a apela numarul unic pentru apeluri de urgenta 112.

 

Conform ultimului Raport privind incidentele care au afectat securitatea si integritatea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, in anul 2013 retelele si serviciile de comunicatii electronice din Romania au fost afectate de 253 de incidente de securitate cu impact semnificativ. Cele mai multe conexiuni afectate au fost cele de telefonie mobila (aproape 10 milioane de conexiuni), urmate de serviciile de internet mobil (peste 7,5 milioane de conexiuni afectate), serviciile de telefonie fixa (peste 2,3 milioane de conexiuni afectate), internet fix si retransmisia programelor audiovizuale (mai putin de 1 milion de conexiuni afectate). Raportul poate fi consultat aici.