ANALIZA: Android ar putea genera 8,8 miliarde de dolari pentru Microsoft in 2017

13

Google a castigat procesul impotriva Oracle, dar Microsoft a inceput sa haituiasca producatorii de dispozitive Android, sustinand ca sistemul de operare incalca o serie de brevete ale sale.

Asa ca majoritatea acestora, in loc sa riste o serie lunga de procese costisitoare, asa cum au patit Samsung si HTC cu Apple, au platit. Microsoft a semnat deja acorduri cu o serie de mari producatori, astfel ca acum o serie de nume mari din industrie, precum Samsung, LG, Amazon sau HTC, deja cotizeaza catre gigantul din Redmond.

La sfarsitul lunii aprilie, Microsoft anunta ca si Foxconn – cel mai mare contractor din lume, care asambleaza 40% din produsele electronice vandute la nivel mondial – si ZTE – unul dintre cei mai mari producatori chinezi -, au semnat acorduri de licentiere cu gigantul software.

DigitalTrends scrie ca daca Microsoft ar primi un dolar pentru fiecare dispozitiv Android, atunci ar putea genera venituri de 430 milioane de dolari in acest an. Dar cum se estimeaza ca Microsoft genereaza, in medie, 8 dolari pe dispozitiv, atunci Microsoft ar primi 3,4 miliarde de dolari in acest an.

Pe de alta parte, livrarile de dispozitive Android cresc exponential, asa ca si veniturile Microsoft sunt asteptate sa aiba acelasi traseu. Daca pentru jumatate din cele 1,5 miliarde de dispozitive Android estimate a fi livrate in 2017 s-ar plati licente, atunci Microsoft ar putea face de pe urma Google 5,9 miliarde de dolari anual. Cu toate acestea, Microsoft deja se lauda ca primeste bani de pe majoritatea gadgeturilor Android.

Daca Microsoft ar colecta bani de la 75% din producatori, atunci Android ar fi o mega-afacere de 8,8 miliarde de dolari pentru Microsoft. Astfel, Android ar face mult mai multi bani decat Windows Phone sau Windows RT. Sau putem privi invers: toti banii investiti de Microsoft in cercetarea-dezvoltarea si marketingul pentru Windows Phone si Windows RT sunt “gratis”, sponsorul fiind Google.

Si totusi…

Problema este ca Microsoft nu are atatea acorduri pe cate si-ar dori. Pe de o parte exista o serie de mari producatori, ca Lenovo, Sony, Toshiba sau Motorola care nu au astfel de contracte cu Microsoft si livreaza zeci de milioane de smartphone-uri si tablete. Apoi, exista enorm de multi producatori foarte mici care nu platesc si nici nu au de gand sa faca asta vreodata. Iar companii precum Coolpad, Xiaomi si Meizu domina piata chineza, in vreme ce Archos, Prestigio sau chiar neaosele Allview, E-Boda si Evolio din Romania nu contribuie cu vreun cent. Si au vanzari foarte mari.

De asemenea, Android va ajunge pe noi categorii de dispozitive, precum camere foto/video sau chiar pe sistemele de divertisment din autoturisme, avioane sau sateliti. Iar Microsoft nu va avea nicio putere asupra acestor companii sa le impuna plata.

Fara prezenta notabila pe segmentele de tablete si smartphone-uri

De asemenea, vestea nu este asa de buna pentru Microsoft. Daca Android ajunge la 1,5 miliarde de dispozitive livrate anual, cele 8,8 miliarde de dolari generate din licentierea de patente catre producatori nu vor compensa scaderea vanzarilor Windows sau Office pe care Android le inclocuieste.

Gartner avertiza recent ca Microsoft va deveni irelevanta in urmatorii patru ani daca nu-si creste prezenta pe tablete si smartphone-uri. Atat Windows RT cat si Windows Phone sunt mult in spatele Android. Si in acelasi timp, piata PC-urilor a scazut cu 14% din cauza ca Windows 8 e prea “extraterestru” pentru utilizatorii obisnuiti.