AMD Zen vine in decembrie pentru a relansa competitia cu Intel

29

Cei de la AMD lansează în decembrie noua zerie de procesoare Zen, cu care spun că vor concura supremația Intel pe laptopuri, desktop-uri și ulterior în zona de servere. Evenimentul oficial de lansare este pe 13 decembrie, o să vă ținem la curent cu noua tehnologie.

 

Sunt cel puțin 10 ani de când AMD nu a concurat real Intel, desigur, au produs procesoare bune, ieftine, la fel cum fac și pe zona grafică cu Radeon. Dar se pare că AMD Zen vrea să fie primul atac serios la supremația Intel, lansat tocmai într-un moment în care gigantul hardware nu este în cea mai bună dispoziție după un an de restructurări și schimbări de strategie. 

 

AMD a prezentat deocamdată doar un procesor octa-core ZEN care rivalizează la performanțe cu Intel Broadwell E, cel mai puternic CPU Intel de anul acesta. Vor să redevină relevanți pe zona de jocuri video, aproape singurul segment din industrie care continuă să crească accelerat de la an la an. Pe zona grafică au reușit cu plăcile video ieftine, astfel încât poți folosi două plăci Radeon la costul unei plăci de top Nvidia și tot ai performanța dorită. Nu știu dacă asta va fi abordarea și pe zona de CPU, dar oricum, sunt convins că vor fi agresivi pe preț, singurul mod în care pot bate Intel.

 

Zvonurile care circulă pe site-urile de specialitate menționează modele octa-core, six-core și quad-core, care vor fi pe piață anul viitor. Procesorul de top ar urma să coste 500 de dolari, urmat de versiunea cu frecvențe mai reduse la 350 de dolari, un preț oricum foarte competitiv. Procesoarele de top Intel ajung și la 1.750 de dolari. 

Πηγή: PCWorld