AMD Ryzen este primul procesor menit sa concureze Intel Core

46

AMD Ryzen este cel mai nou procesor dedicat entuziaștilor pasionați de jocuri video și realitate virtuală, este practic primul CPU realizat de AMD care va concura seria Intel Core, cea care se află acum pe mai bine de 90% din sisteme de gaming sau office din lume. Prezentat inițial sub numele Zen, a primit acum brandingul Ryzen, un fel de joc de cuvinte legat de “risen” (răsărit, renăscut). 

 

Noul CPU AMD are versiunea de top octa-core, cu 8 nuclee și 16 threads, iar frecvența de bază este 3.4 GHz. Modelul pentru desktop a primit numele Summit Ridge, iar primele teste de performanță realizate arată că are scoruri similare și peste Intel Core i7-6900K, 8-core la 3.2GHz. Bine, pe de o parte este frecvența mai mare, dar AMD pune accentul și pe alte tehnologii proprietare pentru a explica performanțele.

 

Deși a prezentat oficial procesorul, AMD nu a dezvăluit acum frecvența maximă de overclocking sau care va fi prețul pentru acest procesor. Tradițional, AMD a cucerit piața oferind soluții mult mai ieftine decât Intel, dar nu au mai reușit să țină pasul la performanță. Acum ar putea avea un procesor de aceeași performanță cu costuri mai bune, ceea ce sigur ar atrage o parte din piața Intel. Doar că au comparat cu un procesor Intel din mai 2016, iar gigantul hardware ar putea lansa un produs nou care să contracareze avansul AMD.

 

Conform PCWorld, Intel va lansa noi procesoare în ianuarie la CES 2017, iar probabil că unele dintre el vor fi tare performante. Urmărim situația și vedem.

Πηγή: PCWorld