A fost facuta prima condamnare in procesul Megaupload

23

Procesul cauzat de incalcarea drepturilor de autor de care Megaupload a inregistrat ieri prima condamnare. Programatorul  Andrus Nõmm a pledat vinovat pentru acuzatia de incalcare de drepturi si a primit o sentinta de un an si o zi de retinere intr-o inchisoare federala.

 

Nõmm a fost arestat in Virginia saptamana aceasta, dupa ani de zile in care s-a luptat cu extradarea in Olanda. El mai fusese arestat de autoritatile olandeze in 2012. Conducatorul Megaupload, Kim Dotcom este si el acuzat de conducere a unui site de torrent care a reprezentat o componenta cheie de piraterie si a incurajat utilizatorii sa uploadeze ilegal continut aflat sub licenta. Serverele detinute de Kim Dotcom au fost desfiintate in 2012, dar in urma unui apel la Curtea Neozeelandeza s-a hotarat ca autoritatile sunt obligate sa ii ofere copii ale fisierelor confiscate in 2012.

 

Kim Dotcom si alti cinci inculpati se lupta pentru a nu fi extradati in Statele Unite. In ceea ce-l priveste pe Andrus Nõmm, acesta a recunoscut ca era la curent cu existenta materialelor aflate sub licenta, inclusiv a unor fisiere care contineau avertismente anti-piraterie ale FBI. Programatorul a recunoscut, de asemena, ca a descarcat si el materiale de pe site-urile Mega.

 

Unul dintre reprezentantii lui Kim Dotcom a declarat ca judecatorii au profitat de situatia financiara precara a lui Andrus Nõmm si ca au transformat totul “intr-un show de Hollywood”, fortandu-l astfel sa pledeze vinovat. Dotcom sustine in continuare ca Nõmm este nevinovat.

 

Mai este de notat ca in iunie 2015, in Noua Zeelanda, va avea loc o alta infatisare in judecata in cadrul procesului prin care s-a cerut extradarea lui Kim Dotcom si a altor trei colaboratori ai acestuia.

 

Πηγή: The Verge