A fost descoperit un spyware care vine preinstalat pe smartphone-urile de top

27

Smartphone-urile au devenit ceva obisnuit in lumea de azi, iar milioane de oameni le folosesc zilnic la nivel global. Totusi, majoritatea utilizatorilor nu sunt la curent cu informatiile pe care aceste dispozitive inteligente le aduna despre ei si pe care le pot divugla tertelor parti.

 

Dupa dezvaluirile despre functiile extinse de spionaj ale smartphone-ului Star N9500, expertii in securitate au urmarit subiectul si au publicat o actualizare in ultimul raport Mobile Malware. Peste 26 de modele de la producatori cunoscuti, cum ar fi Huawei, Lenovo si Xiaomi au pre-instalate functii de spionaj in firmware. Spre deosebire de dispozitivele Star, specialistii suspecteaza intermediari aflati in spatele acestei actiuni, care, prin modificarea software-ul dispozitivului, sustrag datele utilizatorilor si injecteaza publicitate de pe urma careia sa castige bani.

 

In al doilea trimestru al 2015, expertii au analizat 6.100 de mostre malware in fiecare zi. Prin comparatie, in primul trimestru al anului 2015 nivelul a fost de aproape 4.900 de aplicatii malware. Aceasta reprezinta o crestere de aproape 25%. Prima jumatate a anului a depasit deja toate recordurile anterioare – peste un milion de mostre de malware noi (1.000.938) au fost descoperite in termen de doar sase luni. In prima jumatate a anului, analistii au descoperit deja aproape la fel de multe cazuri de malware de Android ca in intreg anul 2013. Se estimeaza ca vor exista peste doua milioane de noi aplicatii malware pana la sfarsitul anului.

 

Previziuni suplimentare

Anul recordurilor negative: In a doua jumatate a anului 2015, expertii asteapta inca o crestere semnificativa a cazurilor de malware de Android. O cifra de peste 2 milioane de mostre noi de malware este posibila.

 

Malware-ul de Android este din ce in ce mai rafinat: “companiile” IT de hacking dezvolta o gama larga de malware pentru servicii de informatii si guverne. Experti de securitate se asteapta ca infractorii sa exploateze bazele de date obtinute in urma unor atacuri cibernetice si sa dezvolte un numar mare de malware de Android.