75% dintre romani spun ca ar utiliza aplicatia Uber

32

Desi doar 14% dintre romani au auzit pana acum de aplicatia pentru smartphone Uber, 88% considera conceptul aplicatiei util si 73% sunt dispusi sa o utilizeze, arata un studiu realizat de o companie de specialitate.

 

Uber reprezinta o platforma care conecteaza pasagerii cu soferii care doresc sa imparta costurile calatoriilor, oferind astfel o alternativa la serviciile de taxi. Acest concept pare pe gustul romanilor, intrucat, dupa ce le-a fost prezentat respondentilor, 85,5% dintre ei au afirmat ca le place ideea, 60% considera ca aplicatia este pentru oameni ca ei si 83% ar recomanda-o si altor persoane.

 

Totusi, desi Uber se adreseaza atat pasagerilor, cat si soferilor, doar 18% dintre respondentii studiului au afirmat ca ar utiliza aplicatia doar ca soferi, in timp ce aproape 28% sunt dispusi sa o foloseasca din postura de pasageri. Exista si un procent de 27% care a afirmat ca ar utiliza aplicatia si ca sofer, si ca pasager.“Soferii romani sunt deschisi catre inovatie, insa raman putin reticenti in ceea ce priveste transportul persoanelor necunoscute in masina proprie. Totusi, aceasta mentalitate incepe sa se schimbe treptat, datorita influentelor din Occident, unde oamenii utilizeaza in mod frecvent astfel de servicii”, spune unul dintre oficialii companiei care a realizat studiul.

 

Studiul arata ca femeile ar utiliza aplicatia Uber mai degraba ca pasageri (33,8%), decat ca soferi (9,2%), in timp ce barbatii sunt mai deschisi sa devina soferi Uber (26,6%) decat pasageri (21,7%).

 

Pana in prezent, aplicatiile de acest gen din Romania s-au concentrat pe comenzile la taxi. Cea mai populara astfel de aplicatie pentru smartphone este Speed Taxi, 10% dintre romani afirmand ca o folosesc, in timp ce 40% au auzit de ea, desi nu o utilizeaza. Clasamentul este urmat de aplicatiile Meridian Taxi (6,6% o utilizeaza, 29% doar au auzit de ea), Cris Taxi (5% / 22%), Star Taxi (3,6% / 21%) si Clever Taxi (3% / 28%).

 

Studiul a fost realizat online de catre compania iSense.Solutions in cadrul Panelului ResearchRomania.ro. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani, din mediul urban din Romania. Rezultatele au un grad de eroare de +/-4,8%, la un nivel de incredere de 95%.