70 de furnizori amendati pentru ca nu au transmis datele cerute de ANCOM

33

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a comunicat procese verbale de aplicare a sanctiunii cu avertisment sau amenda contraventionala unui numar de 70 de furnizori de comunicatii electronice care nu si-au indeplinit obligatia de transmitere, in mod corect si complet, catre ANCOM a listei localitatilor in care au furnizat in mod efectiv retele si servicii in cea de-a doua jumatate a anului 2013.

 

Conform Deciziei nr. 987/ 2012privind regimul de autorizare generala pentru furnizarea retelelor si a serviciilor de comunicatii electronice, furnizorii de retele publice terestre la punct fix sau cu mobilitate limitata, pe suport fizic (perechi metalice torsadate, cablu coaxial, cablu UTP/FTP sau fibra optica), respectiv radioterestru, precum si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului prin intermediul acestora, au obligatia de a raporta semestrial catre ANCOM pana la data de 10 august si, respectiv, pana la data de 10 februarie localitatile in care au furnizat efectiv retele si servicii, pentru perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 30 iunie a anului in curs respectiv, pentru perioada cuprinsa intre 1 iulie si 31 decembrie a anului anterior.

 

Cei 70 de furnizori au fost sanctionati pentru faptul ca nu au transmis informatiile aferente celui de-al doilea semestru al anului 2013 sau pentru neraportarea, in mod corect si complet a acestor informatii. Astfel, 9 furnizori au fost sanctionati cu amenda contraventionala in valoare de cate 5.000 de lei fiecare, 9 dintre ei au primit avertisment cu masuri in vederea remedierii, iar 52 au fost sanctionati cu avertisment.

 

De la data de 1 iulie 2013, furnizorii de comunicatii electronice au obligatia de a transmite datele statistice catre ANCOM exclusiv prin intermediul unei aplicatii informatice online,utilizand semnatura electronica certificata. Pe baza listelor de localitati raportate de furnizori, ANCOM intocmeste harta de acoperire cu servicii furnizate la puncte fixe ( telefonie, internet si TV prin cablu sau IP) disponibila online aici. Utilizatorii au optiunea de a introduce judetul si localitatea pentru care doresc sa afle acoperirea cu unul sau mai multe servicii, iar aplicatia returneaza o lista a furnizorilor ce ofera serviciul/serviciile selectat(e) in localitatea respectiva.