6,6 milioane de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale in Romania, la jumatatea anului 2014

16

Intr-un an, numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost a inregistrat o crestere de 5,4%, atingand valoarea de 6,6 milioane, fata de 6,3 milioane la 30 iunie 2013. Astfel, rata de penetrare la nivel de gospodarii a ajuns la 89%, conform datelor raportate de furnizori, prelucrate si publicate de ANCOM.

 

Cei mai multi abonati continua sa utilizeze serviciile oferite prin intermediul cablului, 4,21 milioane (in crestere cu aproape 6% fata de perioada similara a anului 2013), pe locul secund clasandu-se retelele satelit de tip DTH prin intermediul carora receptionau servicii de programe TV 2,37 milioane de abonati (in crestere cu 4% fata de aceeasi perioada a anului 2013). Desi numarul abonatilor prin tehnologia IP este mic, acesta inregistreaza constant cresteri semnificative: 42% fata de jumatatea anului 2013, adica de la 46 de mii de abonati la 65 de mii de abonati.

 

servicii_retransmisie

 

In ceea ce priveste distributia abonatilor intre mediul rural si urban, proportiile pastreaza aceleasi tendinte ca si in anii precedenti, 61% din totalul abonatilor fiind din mediul urban, cei mai multi dintre ei, aproape 80%, avand abonament la cablu. In mediul rural, proportia majoritara revine abonatilor la servicii prin retele satelit de tip DTH, 62,3% dintre utilizatori fiind abonati la acest tip de suport de retransmisie.

 

Este de remarcat ca serviciile de retransmisie a programelor in format digital isi continua cresterea observata in ultimele perioade, astfel ca, la 30 iunie 2014, din totalul abonatilor la serviciile de retransmisie, peste 4 milioane receptionau programele media audiovizuale in format digital, in crestere cu aproape 9% fata de perioada similara a anului 2013. Din numarul de abonati la servicii in format digital, cea mai mare pondere, de 59%, o detin in continuare abonatii prin intermediul retelelor satelit (DTH), urmati de abonatii la cablu, cu 39%, abonatii la IP TV inregistrand o cota de 2%.

 

nr_total_abonati2

 

Din cei peste 4,2 milioane de abonati la servicii de retransmisie prin retele de cablu, aproape 1,6 milioane beneficiau de servicii in format digital (in crestere cu aproape 16% fata de jumatatea anului 2013), ceea ce inseamna o rata de penetrare, la nivel de gospodarii, a acestor servicii, de 21,3%.

 

Raportul integrat de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania in prima jumatate a anului 2014 a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii activi de servicii de comunicatii electronice, care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, si poate fi consultat aici.