57 de proiecte hardware si software dezvoltate in 24 de ore la Raspberry Hack

23

In numai 24 de ore, aproape 150 de tineri pasionati de tehnologie au dezvoltat 57 de proiecte hardware si software, folosind cel mai mic computer din lume, Raspberry Pi. Proiectele au fost realizate in cadrul celei mai recente competitii organizate de comunitatea hackathon.ro, Raspberry Hack, care a avut loc in acest weekend in Bucuresti.

In cadrul acestui hackathon, au fost dezvoltate 20 de proiecte hardware si 37 de proiecte software. Cel mai bun proiect hardware a fost desemnat Daisy Pi, o planta ornamentala echipata cu senzori care monitorizeaza activitatea copiilor cand parintii sunt la birou.

Premiul pentru cel mai bun proiect software i-a revenit echipei care a reusit sa dezvolte in mai putin de 24 de ore o interfata de programare a micro computerului Raspberry Pi.

Fiecare castigator a fost recompensat cu cate 1.500 de euro. De asemenea, premiul de popularitate de 500 de euro a fost castigat de echipa care a dezvoltat prototipul pentru o masina care poate fi programata sa modeleze materiale in trei dimensiuni.

„Evenimentele hackathon.ro ofera cadrul in care se dezvolta proiecte inovative in beneficiul publicului larg. In acelasi timp se creaza o comunitate solida de specialisti in IT&C care distribuie si dezbate cele mai noi informatii din domeniul programarii. Proiectele pe care le-am vazut la aceasta editie ne fac sa credem ca membrii comunitatii hackaton.ro vor avea mai multe initiative proprii, vor propune si vor  implementa inovatii tehnologice cu beneficii pentru societate” a declarat Gerard Dragoi, presedintele juriului la competitia Raspberry Hack.

Pe langa proiectele castigatoare, in cadrul competitiei Raspberry Hack concurentii au initiat proiecte ambitioase care pot fi dezvoltate si implementate ulterior. Spre exemplu, ghidul pentru persoanele cu deficiente de vedere face o harta virtuala a incaperilor si retine locurile de interes, dupa care il orienteaza pe nevazator catre acestea, la cerere.

Un alt proiect dezvoltat in 24 de ore a fost o interfata inteligenta de comunicare cu electrocasnicele. Acestea recunosc utilizatorii si le livreaza informatii personalizate – frigiderul poate recomanda un meniu in functie de cat de incarcata a fost agenda utilizatorului in ziua respectiva.

Alti participanti au dezvoltat aplicatii care recunosc gesturile umane prin intermediul unor senzori si le asociaza acestora comenzi – un program de muzica a fost utilizat doar prin gesturi specifice facute pe o masa obisnuita. De asemenea, la Raspberry Hack s-au proiectat roboti programati sa deseneze, in timp ce o alta echipa a folosit o imprimanta 3D pentru a-si fabrica piesele pentru proiect. Toate aplicatiile propuse au costuri foarte scazute si pot fi  trasportate si utilizate foarte usor.

Media de varsta a participantilor la Raspberry Hack, cel de-al treilea maraton de progamare organizat de hackathlon.ro, a fost de 26 de ani.