16 jucatori din telecomunicatii iau in calcul noi standarde pentru viitoarele retele 5G

44
  • Dezvoltarea unei interfete radio flexibile va suporta cerintele multiple si in crestere ale retelelor 5G, va oferi o capacitate marita si o eficienta energetica imbunatatita  

 

Un grup de 16 jucatori de top in domeniul telecomunicatiilor isi unesc fortele pentru a accelera procesul de dezvoltare al unei noi interfete radio sub 6 GHz pentru retelele 5G. Proiectul „FANTASTIC 5G” (Flexible Air iNTerfAce for Scalable service delivery wiThin wIreless Communication networks of the 5th Generation) isi propune sa: mareasca capacitatea si flexibilitatea si sa imbunatateasca eficienta energetica a urmatoarei generatii de retele mobile.

 

Astfel, viitoarele retele mobile trebuie sa fie mai flexibile si mai eficiente decat retelele 4G, 3G si 2G, pentru a face fata cerintelor in crestere din partea utilizatorilor. Pe masura ce dispozitivele de tip smartphone si tablete se diversifica, iar Internetul Lucrurilor (Internet of Things – IoT) aduce cu sine o explozie a traficului pe baza de senzori (sensor-related traffic) –  o noua interfata radio ce conecteaza dispozitivul utilizatorului la reteaua mobila si defineste modul in care informatia este transmisa de la si spre dispozitiv – retelele 5G devin o necesitate.

 

Proiectul FANTASTIC-5G, a carui durata este de 2 ani, isi propune sa dezvolte o noua interfata radio ce opereaza sub frecventa de 6 GHz pentru retelele 5G, cu urmatoarele caracteristici:

  • Foarte flexibila, pentru a putea suporta diferite tipuri de trafic;
  • Accesibila, pentru a suporta un numar cat mai mare de dispozitive in retea;
  • Universala, pentru a fi compatibila cu tipuri diferite de dispozitive;
  • Eficienta din punct de vedere al energiei si al resurselor, pentru o mai buna utilizare a spectrului disponibil;
  • Planificata sa sustina versiuni noi de programe si sa fie usor actualizabila.

 

FANTASTIC-5G a primit finantari in valoare de opt milioane de euro din partea Comisiei Europene in cadrul initiativei UE „Horizon 2020”, care urmareste digitalizarea Europei.

 

Membrii FANTASTIC-5G includ furnizori de servicii (Orange, Telecom Italia), distribuitori de componente si infrastructura (Alcatel-Lucent, Huawei, Intel, Nokia, Samsung, Sequans Communications, Wings ICT Solutions), universitati (Universitatea Aalborg, Politehnico di Bari, Institutul Mines-Telecom/ Telecom Bretage, Universitatea din Bremen) si institutii de cercetare (Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Commissariat à l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives – Laboratoire d’électronique et de technologie de l’information (CEA-Leti), Fraunhofer Heinrich Hertz Institut (HHI)) din Europa.

 

FANTASTIC-5G este extrem de important, tinand cont ca interfata radio dezvoltata in cadrul proiectului va fi evaluata si validata de catre parteneri. Aceasta sprijina atingerea unui acord general si faciliteaza standardizarea procesului 5G”, declara Frank Schaich de la Laboratoarele Bell din Germania ale companiei Alcatel-Lucent, coordonator al proiectului FRANTASTIC-5G.

fantastic_5g_logo