1 an de la intrarea in vigoare a Legii infrastructurii

9

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a prezentat astazi in cadrul conferintei internationale „Infrastructura de comunicatii – la ordinea zilei in Europa” un bilant al activitatii desfasurate pe parcursul anului 2013 pentru a implementa Legea infrastructurii.

Astfel, pana la data de 1 noiembrie 2013, 99,75% dintre administratiile locale din Romania au fost informate de catre reprezentantii ANCOM cu privire la obligatiile ce le revin ca urmare a intrarii in vigoare a Legii infrastructurii. „Implementarea acestei legi a fost obiectivul principal al Autoritatii in acest an. Am inceput prin a informa toti actorii implicati despre obligatiile care le revin, astfel incat sa stimulam acea colaborare intre furnizorii de comunicatii si detinatorii de infrastructura care va permite dezvoltarea eficienta a retelelor de comunicatii electronice.

In plus, asiguram transparenta totala a conditiilor de acces pe proprietatea publica prin publicarea lor pe site-ul ANCOM si am publicat un model de contract de acces pe proprietatile private. Tot in acest an am finalizat proiectul-pilot de inventariere a retelelor si infrastructurii de comunicatii electronice la nivelul municipiului Brasov si elaboram in prezent documentatia necesara pentru extinderea acestuia la nivel national,” a declarat presedintele ANCOM Catalin Marinescu in deschiderea evenimentului.

ANCOM a demarat inca de la inceputul acestui an o campanie de informare avand ca obiectiv principal facilitarea implementarii Legii infrastructurii, act normativ cu impact atat asupra furnizorilor de retele de comunicatii electronice, cat si asupra autoritatilor publice, proprietarilor de imobile si a altor detinatori de infrastructura. Autoritatile administratiei publice locale, furnizorii de retele de comunicatii electronice, precum si alti furnizori de utilitati publice au primit informari din partea ANCOM cu privire la dispozitiile Legii infrastructurii.

Totodata, reprezentantii Autoritatii au avut intalniri individuale cu cea mai mare parte a reprezentantilor autoritatilor publice pentru a lamuri aspectele practice legate de implementatea legii. Astfel, pana la data de 1 noiembrie 2013, 99,75% din cele 3.267 de unitati administrativ-teritoriale din tara noastra au fost informate de reprezentantii ANCOM cu privire la obligatiile ce le revin ca urmare a intrarii in vigoare a acestei legi. „Am incercat sa purtam un dialog cu toti cei implicati si sa punem la dispozitia tuturor conditiile in care se realizeaza accesul pe proprietatea publica, pentru ca, daca acest acces se face corect, au de castigat toate partile implicate: comunitatea locala beneficiaza de servicii de comunicatii accesibile, industria de comunicatii electronice isi deruleaza fara oprelisti afacerile, iar autoritatile locale isi indeplinesc menirea de a asigura dezvoltarea comunitatii pe care o reprezinta”, a adaugat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Conferinta internationala “Infrastructura de comunicatii – la ordinea zilei in Europa” se inscrie in acest demers de informare demarat de ANCOM, urmand ca ultima etapa a campaniei sa o constituie seria de intalniri programate intre reprezentantii Autoritatii si marii detinatori de infrastructura din tara, companii precum Electrica, CFR etc. Evenimentul de astazi a reunit reprezentanti ai autoritatilor de reglementare din Finlanda, Polonia, Slovenia, Germania si Elvetia, reprezentanti ai autoritatilor locale din Romania si ai furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice care au incercat sa identifice cele mai bune solutii privind accesul la infrastructura, abordarea provocarilor comune, dar si solutii de finantare pentru infrastructura de comunicatii.